Waarom Evy gebeten is door de yogamicrobe “Met yoga kun je honderden kanten uit”
Je kent radio- en televisiepresentatrice Evy Gruyaert van haar geesteskindje Start 2 Run. Ze kreeg al fluisterend in de oren een half miljoen mensen aan het lopen. Maar wat als je lichaam eens protesteert? Dat ondervond Evy na een knie-operatie. Haar pad naar sportief en spiritueel herstel uitte zich in de vorm van yoga
Yogini? Yogi-ja!
“Mijn knieblessure liet me niet toe om te lopen. Stilzitten is niet aan mij besteed. Dus ik zocht een laagdrempelige sport waarbij ik actief kon blijven en mijn herstel een duwtje kon geven”, vertelt Evy. Makkelijk en gezond? Al vlug viel het magische woordje ‘yoga’. Hangmatyoga meer bepaald. En omdat we ons inherent onbewust vastklampen aan – vaak onjuiste – vooroordelen, reageerde Evy aanvankelijk met “You’re kidding, right?”.
“Yoga was in die tijd (2009, nvdr.) nog niet zo ingeburgerd als nu. Nog een hangmat erbij? Mijn verbeelding bracht me meteen naar het zweverige. Toch gaf ik het eens kans. En daar heb ik absoluut geen spijt van. De eerste les? Wennen, want die hangmat was geen ‘chill mat’. Eerder een middel om je oefeningen intenser te maken. Je spant je core nog meer aan dan wanneer je yoga op mat beoefent. Een eerste keer mocht ik proeven van het brede yoga smakenpalet. Ik kreeg meteen zin in meer.”
Leniger, sterker, steviger
Naast hangmatyoga ontdekte Evy ook andere disciplines zoals het rustgevende Yin yoga of het dynamische en creatieve Vinyasa yoga. Ook wanneer de de knie hersteld was bleef yoga dé ideale aanvulling op haar looptrainingen. “Het maakt mijn lichaam leniger, maar ook sterker en steviger”, zegt Evy. “De spieren die door de ritmische loopbewegingen korter werden, kregen hernieuwde flexibiliteit door specifieke yogaposes. Poses die mijn core verstevigden, bevorderden dan weer mijn loophouding. A match made in heaven.”
In de loop van ‘the tennies’ zette de presentatrice haar eerste stappen om zelf yoga-instructrice te worden. Daar schuilt het begin van de Yoga met Evy app. “Mijn variabele en overvolle agenda maakt het moeilijk om op vaste tijdstippen yogales te geven. Ook wilde ik mijn nieuwe ervaringen breed delen. Zo kwam na Start 2 Run en Hardlopen met Evy de Yoga met Evy app.”
Honderden stijlen
Daarin toont ze dat iedereen, zonder voorkennis, kan beginnen met yoga. “Het gaat in yoga niet om de eindpose, maar wel om de weg naar die eindpose. Geef jezelf de tijd om dieper in een pose te gaan, flirt met je grenzen en verleg ze stap voor stap. Met video’s leer ik je basisposes aan op een eenvoudige manier. Later kun je kiezen voor een specifieke yogastijl. Want dat was voor mij de grootste ontdekking: met yoga kun je alle kanten uit. Niet één, maar honderden stijlen met elk een andere focus. Van Yin yoga tot zwangerschapsyoga. Je vindt ongetwijfeld een variant die je op het lijf geschreven staat.”
Yoga, iets voor jou?
Mocht Evy je nog niet overtuigd hebben, dan geven we je dat laatste zetje. Yoga is fysiek en mentaal een fantastische sport voor iedereen, van jong tot oud. Daar zijn vele redenen voor. We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje:
1 Laagdrempelig met hoog resultaat
Yoga is en blijft een makkelijke manier om te sporten, ook wanneer je lichaam dat moeilijk toestaat. Je oefent aan je eigen tempo en kiest de posities die voor jou comfortabel blijven. Je hoeft je benen niet achter je nek te plaatsen om de titel van yogi te claimen. Wat je leeftijd is ook, of hoe (in)flexibel je ook bent: yoga helpt je vooruit. Sommige studios bieden zelfs ‘chair yoga’ indien sommige vloerposes moelijk lukken. Want de stelregel blijft dat yoga nooit pijn mag doen. Doe je het één keer per week, zie je al snel resultaat. Voor Evy is twee sessies van 30 minuutjes per week een ideaal tempo.
2 Het kan je slaapproblemen verhelpen
Vroeger zou dit onderaan het lijstje verschijnen, maar slaapgebrek wordt een hardnekkig en wijdverspreid probleem. Yoga helpt je vlotter indommelen. Dat komt deels doordat je poses aanneemt die slaapopwekkend zijn, en dat een beetje beweging voor het slapengaan ook het inslapen bevordert. Zorg alvast dat je yogamat en bed de kamer delen.
3 Fysiek en mentaal meer veerkracht
Nog een leuk effect van yoga is dat je fysiek en mentaal enorme stappen zet. Door de variëteit aan posities train je tal van spiergroepen, terwijl ademhalingsoefeningen en stretching bijdraagt tot een sterkere core. Focus is belangrijk. En net door die focus maak je je hoofd vrij – lees: vrij van problemen en stress. Denk de wierook en Tibetaanse gezangen weg, want mediteren is helemaal niet zweverig. Mediteren zorgt ervoor dat je stilstaat bij wat er gebeurt in je leven. Atypisch, dat weten we. Maar koppel “stilstaan” hier gerust aan vooruitgang.
4 Metabolisme traint mee
Bepaalde poses stimuleren op natuurlijke wijze je spijsvertering en metabolisme. Denk aan kronkelende en dynamische houdingen, bijvoorbeeld poses zoals de brug. Ook helpt yoga je eetgewoonten reguleren. Een sessie ochtendyoga leidt tot minder emotioneel eten en meer doordachte, gezonde eet- en drankkeuzes doorheen de dag.
5 Meer energie
Yoga, waarbij er een unieke wisselwerking ontstaat tussen lichaam en ademhaling, is perfect wanneer je energietank op dampen draait. Regelmatig een yogasessie inplannen activeert je energiecentra’s. De boomhouding zorgt ervoor dat energie doorheen je volledige lichaam stroomt. Naast rugverlengende houdingen zijn ook borstposes goed voor dat tikkeltje extra energie.
6 Verlicht (chronische) pijn en ontstekingen
We bevelen yoga aan voor alle leeftijdsgroepen, en al zeker wanneer je last hebt van chronische gezondheidsproblemen zoals artritis of carpaal tunnel syndroom. Zo is yoga alvast resultaatgerichter dan een brace. Ook voor ontstekingsziekten, van diabetes tot hartziekten, is yoga een nuttige pijnverlichter.
7 Verbetert je gehele levenskwaliteit
We kunnen het ei zo na gelijkstellen met therapie. Yogi’s zien na verloop van tijd hun levenskwaliteit verbeteren: een beter humeur, verbeterde sociale capaciteiten en tegelijkertijd verminderde symptomen van angst en depressie. Bij kankerpatiënten helpt yoga zelfs de symptomen van chemotherapie tegengaan, zoals overgeven en misselijkheid. Ook psychologisch zou het aanvaarding en ontspanning bevorderen.