Yoga om je migraine te verzachten

Migraine is een lelijk beestje dat zich in de hoofden van 1 op 5 Belgen nestelt. Meer vrouwen dan mannen worden erdoor gegijzeld en de piek komt rond het 40ste levensjaar. Het heeft zo’n grote impact op je eigen welzijn en dat van je omgeving waardoor veel migrainepatiënten zich onbegrepen en schuldig voelen. Diverse triggers kunnen een aanval oproepen, al lijkt stress bij velen op nummer één te staan.

Hoe yoga inspeelt op jouw persoonlijke migraine-beleving, is heel persoonlijk. Voor de ene migrainepatiënt biedt yoga verlichting, voor de andere is het een extra kwelling. Heb je het gevoel dat yoga de spanning in je hoofd en nek kan verlichten, of wil je het eens uitproberen? Dan raad ik je aan om te beginnen met deze poses.

Lotus houding

Kruis je benen, leg je handen op je knieën en adem traag in en uit door je neus. Sluit je ogen en laat jezelf even toe om helemaal te ontspannen

Voorwaartse buiging

Ondersteboven hangen is misschien voor sommigen een absolute no-go bij een migraine-aanval, maar kan bij anderen echt verlichting brengen. Het stimuleert je zenuwstelsel en verbetert de bloedcirculatie.

Neerwaarts kijkende hond

Ook in deze houding hou je je hoofd naar beneden waardoor de bloedcirculatie in je hoofd gestimuleerd wordt. Luister naar je lichaam en hou deze pose aan tot je er genoeg van hebt.

Kat – Koe

De Cat-Cow stretch doe je op handen en knieën. Maak je rug afwisselend hol en bol, en doe dit op een rustig en aangenaam tempo. Het ontspant je spieren en bevordert je ademhaling.

Zittende voorwaartse buiging

Deze buiging vraagt wat meer oefening als je (nog) niet lenig bent. Probeer zo ver als je kan naar voren te buigen, maar forceer jezelf niet. Bij elke uitademing probeer je een milimeter dieper te geraken. Ook deze asana is erop gericht stress te verlichten.

Brug

Lig op je rug en zet je voeten vlak achter je zitvlak. Duw nu je bekken omhoog terwijl je met je polsen je enkels vast houdt.
Via deze pose hou je je bloeddruk onder controle en wordt je hoofd rustig. Ook bij angstaanvallen kan deze pose verlichting bieden. In deze pose wordt de bloedtoevoer naar je brein verhoogd.

Kindhouding

Maak een bolletje met je zitvlak op je hielen. Hou je beide grote tenen tegen elkaar en breng je knieën ietwat naar buiten zodat je bovenlichaam ertussen past wanneer je voorover buigt. Strek je armen naar voor of leg ze naast je lichaam. Kies wat voor jou het meest aangenaam voelt, dit is namelijk een heel rustgevende houding die je kan aannemen wanneer je er even nood aan hebt.

Lijkhouding

Deze houding klinkt heel erg, maar is de ultieme climax na je yoga workout. Leg je op je rug, sluit je ogen en probeer voor jezelf je aandacht te focussen op één bepaald lichaamsdeel. Start bij je tenen en verleg je aandacht heel langzaam naar je voet, ga via je benen omhoog, vervolg op je armen en eindig op je kruin. Deze houding brengt rust in je lichaam en geest.