Kan iedereen met Yoga beginnen?

Voor alles is een eerste keer, hé!

Geef jezelf alvast maar een pluim! Echt top dat je wil starten met yoga. Strak plan! Na een poosje oefenen ontdek je en voel je de vele voordelen van yoga. Al snel wordt je lichaam strakker, leniger en krachtiger. Your body will like it! Maar ook op mentaal en emotioneel ga je jezelf een boost geven. Na een poosje merk je dat je stress beter het hoofd kan bieden waardoor jij je beter in je vel voelt. Verwacht natuurlijk niet dat je de uitwerking ervan al na één les voelt. Volhouden en regelmatig oefenen is de boodschap. Een ideaal tempo is 2 sessies van 30 minuten per week.

Wil je de basis van yoga ontdekken dan raden we aan om het Start 2 Yoga traject te volgen. 21 korte workshops met top teachers die je de essentiele basis van yoga aanleren. Na deze reeks heb je voldoende kennis om op een veilige manier thuis yoga te beoefenen.

Een hele belangrijke is dat je geen pijn mag voelen. Pijn is een alarmsignaal van het lichaam met een duidelijke boodschap dat je iets verkeerd doet. Als je pijn hebt, kom dan langzaam terug uit de houding of voer een makkelijker variatie van de houding uit. Yoga is een oefening die je spieren versterkt en stretcht. Een yogahouding kan dus best uitdagend zijn en wat discomfort met zich meebrengen. Het goede nieuws is: hoe je meer oefent, hoe makkelijker het wordt.

Maar scherpe pijn is een NO-GO! Luister dus naar jouw lichaam en doe wat goed voor je is.

 

Ben ik lenig genoeg voor Yoga?

Yoga is geen acrobatie. Het is geen vereiste om elke complexe of moeilijke houding uit te voeren. Elk lichaam is anders en in yoga hou je daar rekening mee. Je kan blokjes gebruiken om de houding comfortabeler of toegankelijker te maken. Of je kiest gewoon voor een makkelijkere variatie van de houding. Lenig zijn is dus helemaal niet nodig.

Wat wel mooi meegenomen is, is dat je na een poosje oefenen lenig(er) wordt. Niet alleen in je body, maar ook in je mind. Zelfs een stijve hark zal snel het effect van yoga ondervinden. Je lichaam opent zich meer. Hoe minder spanning in je lijf, hoe vrijer je beweegt, hoe minder kans op blessures. Handig, toch? Even volhouden en je zal snel grote sprongen maken!

 

Doen enkel vrouwen aan Yoga?

Nee, en meer zelfs: ooit was er een tijd dat yoga enkel een aangelegenheid voor mannen was!

In het oude India was yoga een pad dat enkel door de hogere kasten mocht betreden worden (priesters en militairen, dus). Vrouwen waren niet toegelaten!

Toen yoga aan zijn opmars begon in het westen, zond een populaire Amerikaanse tv-zender dagelijks yogalessen uit. In die tijd bleven vrouwen nog vaak thuis, terwijl hun man uit werken ging. Heel wat vrouwen deden toen -letterlijk ’tussen de soep en de patatten’- yoga. Zo werd yoga bij ons vooral iets voor dames.

Toch vinden ook heel wat mannen terug hun weg naar de yogamat. Veel atleten zweren bij yoga.

Recente wetenschappelijke studies onderzochten bovendien de impact van yoga op mannen. De resultaten zijn veelbelovend! Na vijf maanden een dagelijkse portie yoga, kregen ze een steviger postuur en evenwichtsgevoel, betere bloeddruk en cholesterol, verhoogde slaapkwaliteit, een beter zelfbeeld en meer seksueel verlangen en uithoudingsvermogen.

Maar deze resultaten gaan natuurlijk ook op voor vrouwen. Dus, iedereen welkom in de yogales!

 

Is Yoga een religie? Of erger: een sekte?

Yoga vindt zijn oorsprong in India. Het wordt eerder beschouwd als een wetenschap dan een religie. Tenminste, een wetenschap met als doel het onderzoeken van je mind en de oorzaken van mentale spanning en lijden.

Een sekte is yoga ook allerminst! We kunnen je met 100% zekerheid bevestigen dat je tijdens een yogales niet gehersenspoeld wordt. Je moet ook niet verplicht in een wit gewaad rondlopen. Meer zelfs, volledig los van wat je ook gelooft, kan en mag je yoga beoefenen.

Yoga is vooral een zoektocht op de vraag: “Wie ben ik?”. Op jouw yogapad werk je op allerlei vlakken -fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel- met als doel meer harmonie in je leven te ervaren. Er zijn geen dogma’s. Er zijn geen verplichtingen. Niks moet bij yoga. Het is dan ook een ervaringsleer: jij, en jij alléén, bepaalt wat voor jou werkt of niet.

 

Mag je Yoga beoefenen tijdens menstruaties?

Raadpleeg eerst een arts vooraleer je start met yoga. Tijdens menstruaties vermijd je best lange inversies en diepe torsies. Misschien heb je tijdens menstruaties vooral baat aan trage en rustige yoga of misschien neem je op deze momenten even een korte yoga break. Luister dus goed naar wat je lichaam je vertelt!

 

Ik ben zwanger. Mag ik dan Yoga doen?

Allereerst: proficiat!!! Beweging is sowieso mega-belangrijk tijdens de zwangerschap, je bent namelijk niet ziek, alleen ‘zwanger’ en ook in deze periode van je leven hebben je geest én lichaam nood aan beweging, zij het op een aangepaste veilige manier.

We hebben een specifiek pakket voor zwangere vrouwen in de app. 12 lessen die perfect aansluiten bij elk moment van de zwangerschap. Zwangerschapsyoga kan helpen enkele typische kwaaltjes te voorkomen, het leert je om stress los te laten en je krijgt er extra energie door.

 

Hoeveel lessen bevat een lespakket? En wat kost een lespakket?

Onze Start 2 Yoga lespakketten bevatten elk 7 lessen en kosten €6,99 voor deze 7 sessies. Alle andere lespakketten bevat 10 lessen en kosten €7,99 per pakket. Belangrijk om te weten is dat alle pakketten slechts één maal aangekocht moeten worden en dan de lessen onbeperkt kunnen bekeken worden.

 

Op welke toestellen en wanneer kan ik de app gebruiken?

De Yoga met Evy app is beschikbaar voor tablets en smartphones (iOS en Android). De app is niet beschikbaar voor Windows phone. Daarnaast heb je voor het gebruik van de Yoga met Evy App enkel een internetverbinding nodig. Dit kan zowel Wifi of 3G/4G zijn.

Je kan de aangekochte pakketten bekijken op verschillende toestellen, met dezelfde login. Het enige wat je hiervoor moet doen is de app op de verschillende toestellen installeren. Dus ook als je een nieuwe telefoon of tablet koopt, ben je jouw aangekochte lespakketten niet kwijt!

 

Ik kan niet meer inloggen. Wat nu?

 

De login in de app is hoofdlettergevoelig, en mag geen spaties bevatten. We raden je aan geen gebruik te maken van de suggestie van je telefoon wanneer je je e-mailadres ingeeft. Die kan namelijk soms een spatie achter je e-mailadres bevatten, waardoor je niet kan inloggen. Typ je e-mailadres manueel in, en let op eventueel gebruik van hoofdletters.

Kan je nog steeds niet inloggen, laat het ons dan weten via het contactformulier.

 

Kan ik de app streamen naar Apple TV?

Ja, wanneer je de lessen graag op een groter scherm volgt, kan je de video vanop je iPad of iPhone streamen naar je Apple TV. Per video vind je rechts onderaan het Apple TV icoontje (rechthoek met driehoek bovenaan). Klik hierop om de video te streamen. We raden aan om niet je volledige iPad of iPhone te streamen omdat dit ervoor kan zorgen dat je beeld 90° gedraaid wordt.

 

Ik krijg geen geluid te horen tijdens de les (iPad)

Krijg je wel geluid bij andere apps, maar niet tijdens de les in de Yoga met Evy app? Controleer dan even of de “mute” knop aangevinkt staat op je iPad. Dit kan je controleren door onderaan te swipen naar de algemene instellingen van je tablet.

Indien je ook bij andere apps geen geluid hebt, dan staat vermoedelijk je geluid niet aan.

Zie geel rondje op onderstaand voorbeeld. Als je deze uitzet, zal je normaalgezien geluid hebben.

 

Wat heb je nodig?

Yoga kan je overal en altijd doen. Veel heb je niet nodig: een matje, accessoires (props) zoals blokjes of een riempje en een flinke dosis enthousiasme. Je hebt dus geen dure spullen nodig en bent dus geen fortuin kwijt. Handig, toch?

Yogamat

In het oude India beoefende men yoga op gedroogde koeienmest. Gelukkig zijn er nu handige sticky matjes. Een goede mat heeft een goede grip om te voorkomen dat je uitglijdt. Gebruik best geen dikke, zachte fitnessmat. Daarin zak je te diep weg met je polsen en riskeer je blessures door overstrekking van je polsgewricht. Ook bij balansposes wordt het moeilijker om je evenwicht te behouden omdat je te diep in de mat zakt. Yogamatjes bestaan in verschillende diktes en lengtes.

Kledij

Je draagt het best geen al te loszittende kledij. Zeker bij inversies (houdingen waarin je ondersteboven staat) kan dat nogal onhandig blijken. Aansluitende, comfortabele sportkledij is ideaal.

Blote voeten

Je hebt geen dure of fancy sneakers nodig. We doen het blootsvoets en daar zijn jouw voeten heel blij om. De hele dag in schoenen (soms letterlijk en figuurlijk zelfs in nauwe schoentjes) voelt voor je voeten aan als ‘doodskisten’. Yoga beoefen je op blote voeten. Daar door ontwikkel je weer kracht en lenigheid in je voeten en tenen.

Blokken

Er bestaan houten blokjes en blokken in schuim of kurk. Kies voor een natuurvriendelijke variant. Je gebruikt de blokjes om op te zitten of om te steunen met je handen, hoofd, rug of knieën. Een blokje is prima, twee blokjes is ideaal!

Riempje

Een riempje helpt je om je armen langer te maken waardoor je veiliger en makkelijker in poses komt. Door een riempje te gebruiken ga je misschien minder diep in de pose, maar creëer je wel een stretch die helend is voor je lichaam – zonder je lichaam daarbij te veel onder spanning te brengen.Belangrijk: je bent helemaal geen loser of je doet het niet minder goed wanneer je yoga props gebruikt! Afhankelijk van het soort yogahouding en het lichaamstype is het soms gewoon beter om ze te gebruiken.Het is veel belangrijker om correct in een pose te staan mét props, dan verkeerd in en houding zonder props!

Deken

Een opgevouwen dekentje is een absolute must voor de schouderstand. Het is essentieel dat je je nek beschermt met een deken onder je schouders. Het doet bovendien dienst als opwarmertje tijdens het ontspanningsmoment, op het einde van de les. Heerlijk…

Ruimte

Veel plaats heb je niet nodig. Wel belangrijk: een plek vinden waar je niet gestoord wordt. Yoga is me-time – altijd en overal.